Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü" Etkinliği Düzenlendi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Konferans Salonunda etkinlikler düzenlendi.

Açılış konuşmalarını Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Gülmez ve Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Mehmet Atalan yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Gülmez 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kısa tarihçesine değindi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün sadece kadınlara, belirli kurluluşlara, örgütlere, toplumlara ait olmadığını, 1857'den beri verilen mücadelenin insan haklarını önemseyen, daha güzel bir dünya özlemi duyan herkesin hikayesi olduğunu ifade etti. 

Prof.Dr. Mehmet Atalan, kadınlarımızın bulunduğu her türlü çalışmaya gerekli tüm desteği vereceklerini ve bu etkinliklerin Üniversitemiz bünyesinde yapılmasına çok kıymet verdiklerini dile getirdi.

Etkinliklerin birinci bölümünde “Toplumun İnşasında Kadın ve Karşılaştığı Problemler” konulu konferans Doç. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu tarafından verildi. Doç. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu;

Kadın meselesinin son dönemde gündeme taşınmış olması, bunun yapay bir sorun olmasını gerektirmediği gibi, İslam toplumlarında kadına bakışla ilgili ıslah edilmesi gereken bir yön bulunmadığı anlamına da gelmediğine dikkat çekti. Kadının toplumdaki yeri probleminin cinsiyet ayrımına bağlı olarak ortaya çıkan, kadınların ötekileştirilmesi ve ikincileştirilmesi sorunudu olduğuna vurgu yaptı.  Kadının, toplumsal hayatın şekillenmesinde, en önemli faktörlerden olduğunu,  toplumun temelini oluşturan ailenin en fedakâr üyesi ve birey olarak da yine toplumun olmazsa olmaz cüz’ü olduğunu ifade etti. Bu sebeple kadına olan bakışın, kadın olgusu hakkındaki görüş ve düşüncelerin sağlıklı ve düzgün temellerle oturması gerekmektiğini,  bunun için önce kadına olan bakışın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yanlış temeller üzerine oturtulan hiçbir doğruyu inşa etmek mümkün olmadığını, kadın ve erkek, insan olarak bir elmanın iki yarısı gibi olduğunu, bunlardan birinin zarar görmesi bütün insanlığın zarar göreceğini dile getirdi. Öte taraftan toplumların gelişimi, o toplumu oluşturan bireylerin kendi yetenekleri ölçüsünde, o toplumun gelişimine katılmaları ve katkı sağlamalarıyla gerçekleceğine, eğer, bir toplumun nüfusunun yarısını bu gelişmenin dışında bırakılacak olursa, o toplumun gerçek manada gelişimini ilerletmesi veya tamamlanmasının mümkün olmayacağına vurgu yaptı. 

Konuşmanın en dikkat çekici vurgularının biri de anlamsal sorgulama üzerineydi. Pattanbanoğlu şöyle devam etti; "Sorgulamadığımız bir dünyada yaşıyoruz. Yaşantımızı genel olarak alışkanlıklarımız ve rutinlerimiz üzerinden devam ettiriyoruz. Oysaki sorgulama ve vicdan yani bilinçlilik olmadığında, kişilik de ortaya çıkmaz. Hataları kabul etmeyi, affetmeyi bilmek gereklidir. Ama bunun da sınırını çerçevesini belirleyen şartlar mevcuttur. İnsan olma, sınamanın diğer adıdır. Güvensiz ve riski göze almaktan korkan profil, insan olmanın onuru, gururu ve cesaretini bilemeyecektir. Sadece kültürel alanda değil bizzat kadın ve erkeğin kendi varoluşlarının gelişmesi ve farkındalıklarının artması için özgürleşmenin en iyi aracı olarak sevgi kanallarının önemi inkâr edilemez. Tahakküm ve şiddetin kol gezdiği yerde ise tam olarak güvensizlik hâkimdir. Bu sevgi ve güven özgür ortamda var olabilir, özgürlük de sevgi ve güveni büyütür." dedi. 

Etkinliklerin ikinci bölümünde Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün işbirliğiyle panel yapıldı.  Doç. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde; 

“Pandeminin Gölgesinde Kalan Kadınlar: Covid19’un Kadına Yönelik Şiddete Etkisi” konusu ile Dr. Öğretim Üyesi Şahika Şimşek Çetinkaya, “Kadına Yönelik Şiddette Ahlaki Çözülmenin ve Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” konusu ile Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Gülmez, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Tarafından Yapılan Çalışmalar” konusu ile Kastamonu ASHM Sosyal Çalışmacı Mehtap Büyükçağlayan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Aile İçi İletişimin Rolü” konusu ile Kastamonu ASHM Sosyal Çalışmacı Murat Üstündağ yer aldı.

Programlarda, kadın derneklerinin temsilcileri, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz yer aldı.