Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Aile ve Din Konferansı Verildi

 

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim Üyesi Prof.Dr. Asım Yapıcı, Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin  davetlisi olarak “Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Aile ve Din” konulu bir  konferans verdi.

Merkez müdürü Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Gülmez açılışı konuşması yaptı.

Prof. Dr. Asım Yapıcı;

konuşmasına cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarını ayırt ederek başladı. Hem akademi hem de akademi dışında kadın konusunun önyargılı ve ideolojik bir şekilde ele alındığını, bu nedenle sağlıklı ve bilimsel bir biçimde incelenemediğini ifade etti.

Mitolojilerde kadın, Yahudilikte kadın ve Hristiyanlıkta kadın konusuna değinen Asım Yapıcı daha sonra İslamiyette kadın konusuna vahiy ve kültür açısından temas etti.

Kur’an-ı Kerim’de  Yahudi kadın anlayışıyla ciddi bir hesaplaşma yaşandığını, ancak zaman içinde gerek İsrailiyatın gerekse ataerkil kültürün etkisiyle  kadın algısının katı ataerkil bir yapı arz etmeye başladığını söyledi.

Konuşmanın dikkat çekici vurgularının başında ilk dönem Müslüman kadınların; Hz. Hatice, Hz. Aişe ve Hz. Fatıma modelinde üç temel tip içinde toplanabileceği hususuydu.

Tarihsel süreçte köylü ya da şehirli, sosyoekonomikdurumu düşük, orta ve yüksek olanlarda, farklı coğrafyalarda, özelikle farklı kültürlerle temasın mümkün olduğu kesişim alanlarında kadın algısının farklılaştığının altı çizildi.

İslamiyet başta olmak üzere dinlerin kurumsal olarak aileye çok büyük bir önem verdiği, cinselliği nikah şartına başladığı, böylece toplumun ve kültürün yapısının korunduğu, ancak sanayileşme ile birlikte dinin yaşadığı krizin aileyi derinden etkilediği, post modern dönemde de bencil kişilik özelliklerinin arttığı, ahlaki temelleri zayıf din  algısı ve dinselliklerin gelişmeye başladığı, bunun da evlilikleri olumsuz etkilediğinin altının çizildiğini konferansta evlilik yaşının yükseldiği, çocuk sayısının azaldığı, mutsuzlukların ve boşanmaların artmaya başladığı istatistiklerle delillendirirdi.

Dindarlığın evlilikleri sürdürmede kısmen etkili olduğunu söyleyen Prof. Yapıcı, kendisine ait Katerina isimli şiirle konferansını tamamladı.

Daha sonra, Rektör yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Atalan ve İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Metin Yurdagür’ün hediye hediye takdimleri yapıldı.